Egy kezdő kritikus próbálkozásai :)

Az érvelő kritikus

Hűha. – Miért zseniális az Ex Machina?

2015. május 22. - MichaelCorleone

ex-machina.jpg

Meg kell, hogy mondjam, először egy cseppet sem érdekelt az Ex Machina, az előzetes nem kötött le, nem voltam benne biztos, hogy egyszer is megnézem az életben. Olyan átlagos, gagyi sci-fi-nek hittem, ami semmi újat nem tud mutatni. És igen, tévedtem. Csalódtam a filmben, és pozitívan, de még mekkorát! A ne ítélj első látásra nálam mostantól elsődleges szabályként fog szerepelni, ha megnézem egy film előzetesét. Pont azt az élményt kaptam ettől a filmtől, amire évek óta vágyom, hogy egy sci-fi adjon. De abba is hagynám a bálványozását, és bele is kezdenék a cikk értelmes részébe.

Tovább

Piff-puff, vagy nem csak ennyi? – TOP#10 szuperhős film

Az alapoknál írtam, hogy a posztoknak csak a többsége, tehát nem az összes lesz hasonló felépítésű. A TOP10-es listák elég nagy érdeklődésnek örvendenek a filmes körökben, így az efféle írások főleg a BLOG népszerűsítésének céljaként szolgálnak.

A szuperhősös filmek – sajnos, vagy nem sajnos - a jelenlegi filmes korszak legfőbb alkotói. Elképesztő költségvetésű blockbusterekről van szó, amik a legnagyobb célközönségnek szólnak, és a legtöbb embert is vonzzák be a mozikba. Általában ezek a filmek a legvártabbak, valahogy elérik a nagycégek, hogy az emberek úgy készüljenek az új darabok érkezésére, mint a Messiásra. Kicsit kizökkentenek minket a hétköznapokból, vegyes élményekben részesítenek, vannak szomorúbb, lassúbb, és pörgősebb, viccesebb példák is. Vannak nagyon jó, és kevésbé jobb darabok is, ehhez hozzájárul, hogy egyféle történetet többféleképpen lehet megvalósítani, és míg egyesek jól működnek képregény formában, ez nem mindig igaz mozgókép változatára.

Apropó, fontos leszögezni, ez a cikk nem a képregény adaptációkról fognak szólni. Ugyebár nem minden képregény szuperhősökről szó, a legjobban ezt a japán képregények, azaz a mangák bizonyítják. Bár kétségtelen, a legtöbb szuperhős film képregény adaptáció, és nem is úgy, hogy csak belemarkolnak, és kiveszik a történetekből a sablonokat, hanem egy bizonyos szériát, egy stílust elevenítenek meg a filmen.

Tovább

Maga a tökély - Miért zseniális Az ötödik pecsét?

Régi filmről nehéz írni. Főleg ha nem „csak” egy igazi klasszikusról beszélünk, hanem egy mesterműről. Az ötödik pecsét pedig pont egy ilyen alkotás. Egyszerűen minden információ a filmről amellett szól, hogy egy tökéletes mestermunkáról van szó. De nem is fényezném tovább, le is írnám, hogy miért.

az-otodik-pecset-1976-online_1.jpg

Tovább