Egy kezdő kritikus próbálkozásai :)

Az érvelő kritikus

Az érvelő kritikus

Hűha. – Miért zseniális az Ex Machina?

2015. május 22. - MichaelCorleone

ex-machina.jpg

Meg kell, hogy mondjam, először egy cseppet sem érdekelt az Ex Machina, az előzetes nem kötött le, nem voltam benne biztos, hogy egyszer is megnézem az életben. Olyan átlagos, gagyi sci-fi-nek hittem, ami semmi újat nem tud mutatni. És igen, tévedtem. Csalódtam a filmben, és pozitívan, de még mekkorát! A ne ítélj első látásra nálam mostantól elsődleges szabályként fog szerepelni, ha megnézem egy film előzetesét. Pont azt az élményt kaptam ettől a filmtől, amire évek óta vágyom, hogy egy sci-fi adjon. De abba is hagynám a bálványozását, és bele is kezdenék a cikk értelmes részébe.

A film sztoriját tekintve nem túl eseménydús. Itt van az elsődleges főszereplőnk, Caleb, a programozó, aki a BlueBook cégnél dolgozik, és főnöke meghívja a saját, hatalmas birtokára, hogy részt vegyen egy teszten. A másik főszereplőnk, Nathan, a milliárdos, aki a 90-es években feltalálta a BlueBook keresőt, ami ebben a történetben felér a Google-al. Az utóbbi években saját birtokán, egyedül él, elzárva a külvilágtól, és a mesterséges intelligencián dolgozik, azaz humanoid robotokon. Azokon belül is női egyedeken. Caleb a Turing teszten vesz részt, melynek a lényege az, hogy megtudja-e különböztetni, hogy éppen géppel, vagy emberrel beszélget-e. És a film körülbelül csak erről szól.

ex-machina-01-gq-22jan15_rex_b_1083x658.jpg

Mitől zseniális akkor? Mivel eseményekben nem bővelkedik, annál inkább a párbeszédekre, a karakterekre, és a filozófiára fókuszál a forgatókönyv.  Caleb szerepében Domhnall Gleeson-t láthatjuk, aki az Időről időre c. romantikus vígjátékból lehet ismerős, és itt elég gyenge, egyszerű alakítást nyújt, kevés arckifejezést nyújt, nem túl hiteles. Ám karaktere ennél érdekesebb, agyafúrt, cseles, és kíváncsi is, intelligens, de érzelmes mivolta okán átverhető is. Többször is kételkedő, de a film vége felé már elveszti a fejét, hogy végül is kinek van igaza.  Nathan szerepében a zseniális Oscar Isaac, aki egyre több filmben tűnik fel, s hamarosan a közelgő Star Wars, és X-men filmekben is előkelő szerepet fog kapni. Ő Gleeson-al ellentétben kiváló munkát végzett, nem csak visszaadja a karaktert, látványosan össze is olvad vele, s ezzel a karaktert is érdekesebbé teszi. A karakteréről annyit, hogy nagyon rejtélyes, ugye a hegyekben él évek óta (jó, biztos lement néhányszor a közértbe tejért, meg ilyenek), s érdekfeszítő, hogy milyen kutatásokat végzett ott. Talán nem látszik elsőre rajta, de magányos lehetett, és ebből fakadóan egy kicsit őrült, ám ezzel együtt zseni is. Annak ellenére, hogy programozó, a humán tárgyak elemei is hatottak rá, karaktere műértékelő, szereti a festményeket, és filozofikus is. Mellettük még feltűnik a harmadik főszereplő, Alicia Vikander, aki Ava-t, a gépet alakítja. Annak ellenére, hogy modell alkata van, látszik, hogy alkalmas a színészi hivatásra is. Mivel a robot is tipikusan kevés arcmimikát alkalmaz, így nem probléma, ha nem tud színészkedni a lány. Pont ráillett a szerep, lehet direkt csinálta, lehet nem, elintézte, hogy erre ne lehessen könnyen rájönni. Mindenesetre a film végén nagyon aranyos és szexi volt. Azokért a jelenetekért mindenképpen jó választás volt. Az ő karakterében van felfedeznivaló rendesen, hasonlóan rejtélyes, mint Nathan, de mivel gyakorlatilag nem ember, ezért az ő valódi céljai az igazán érdekesek. Az egész film alatt végig nyugodt, csöndes, egyszer sem önti el a harag, lehet, ettől kevésbé tűnik emberinek, de mivel néhányszor látni, hogy bizonytalan, ez kompenzálja a negatívumokat. S habár említettem, nem túl esemény teli, azért csavarokban bővelkedik, főleg az utolsó 10-20 percben. Ott azért eléggé összezavarodunk egy pillanatra, akárcsak főhősünk. Nagyon feelinges. Nagyon profi.

exmachina.jpg

Fontos megemlíteni a rendezést is. Alex Garland, a forgatókönyv egyedüli írója került ebbe a pozícióba, és meglepő, mivel ez az első munkája, de kiváló munkát végzett. Az üteme a filmnek lassú, de jó is, hogy nem gyorsul fel, mert nem állna jól neki, ha folyamatosan változna az ütem, ez így pont jó. Külön pozitívum, hogy nem adja meg magát a besorolásnak, ezen is látszik, hogy nem hollywoodi alkotás, hanem angol. Itt tényleg nem takarnak el semmit, amit meg kell mutatni, azt meg is mutatják. Valószínűleg a célcsoport a művészfilmek rajongói, gondolom én a lassúsága miatt, valamint a mindenre nyitott science-fiction rajongók is, akik örülhetnek, hogy végre nem egy tipikus blockbusterrel van dolguk. A film amúgy Session-okra épül, a 7 Ava tesztre, mely kiemelésének fontosságát úgy igazán nem értettem, de nem volt zavaró, inkább stílusos.

Az operatőri munka is egy megemlítendő tényező. A lassú filmeknél nagyon fontos, hogy jó legyen az operatőri munka, elvégre, ha nem történik semmi, csak a kamera mozog, akkor ténylegesen az operatőr feladata a szórakoztatás, és a figyelem fenntartása. És itt ez megtörténik, és jól csinálja ez a Rob Hardy nevű úriember. Nagyon kifinomult, profi munkát végzett, amilyen egy ilyen filmhez illik. A kép néhol szemcsés, főleg a benti, sötét jeleneteknél, ám máshol teljesen letisztult, ez pedig a felszínre igaz. Az épület, amiben játszódik a film 90%-a, nagyon tágas, és szerencse, hogy az operatőr nagyon kreatív volt, és megtalálta a legjobb módokat a jelenetek felvevéséhez, sokszor játszik a színekkel, az árnyékokkal, a kameraszögekkel, jók a kamerapozíciók és a plánok is. Persze ebben benne van a rendezés is, de az érdem legfőképpen ezé az emberé. Tág teret ad a színészi játékoknak, az érzelmek kifejezésének, egyszóval lenyűgöző munka.

Összességében tehát ezért zseniális az Ex Machina. Ez egy kivételes, egyedülálló alkotás, a vége pedig mély nyomot hagyhat, és hosszasan elgondolkodtathat, ha engedjük neki, hogy beszippantson.

Írtam már egy-két cikket, gondolom leesett, hogy nálam a zseniális film a színészek – operatőr – forgatókönyíró(k) - rendező összmunkájából tevődik össze. Írjátok meg véleményeteket, ha egyetértetek, vagy ha nem, kíváncsian várom komment formájában.

A bejegyzés trackback címe:

https://ervelokritikus.blog.hu/api/trackback/id/tr137483836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VIC20 2015.07.07. 10:36:49

Valahogy nem az igazi a film, főleg a vége. A drámai szerkezet térén vérzik el szerintem.

Fortress 2015.12.30. 00:24:25

Nagyon túlmisztifikált film. Az egész alapsztori tök egyszerű. A mesterséges intelligencia túljár mindenki eszén. Ennyi. A többi csak egy lassú tempójú, vontatott és nagyon emelkedettnek beállított nyűglődés.

Fortress 2015.12.30. 10:24:50

... de hogy zseniális lenne? ...
süti beállítások módosítása